Αττική - Πηγή Κυρ Γιώργη

Η πηγή του Κυρ Γιώργη είναι μια πολύ γραφική τοποθεσία για πολυήμερη κυρίως εκδρομή, λόγω του ότι η πρόσβαση δεν είναι αρκετά εύκολη. Βρίσκεται πολύ κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα. Θυμίζει λίγο ζούγκλα, έχει πολύ πράσινο και πάρα πολύ νερό τρέχει από παντού.

Προσοχή στα φίδια.

 

Πρόσβαση
Την πηγή του Κυρ Γιώργη Μπορείτε να την προσεγγίσετε με δυο τρόπους. Ο ένας είναι με αστικό λεοφωρείο μέχρι τον Μαραθώνα και από εκεί με τα πόδια. Ο δεύτερος είναι με τα ΚΤΕΛ Αττικής μέχρι την Αφετηρία του Μαραθώνιου και από εκεί με τα πόδια. Η πρώτη διαδρομή έχει πολύ λιγότερο περπάτημα, αλλά επειδή η πορεία ξεκινάει από το φράγμα, υπάρχει μια πύλη η οποία είναι συνήθως κλειστή. Μπορείτε βέβαια να περάσετε από επάνω αλλά υπάρχει και φύλακας.

 

Διαδρομή Πρώτη - Φράγμα

 • Φτάνουμε στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου και ακολουθούμε τον δρόμο προς Μαραθώνα.
 • Μετά από 6.7 χιλιόμετρα φτάνουμε στα πρώτα κτήρια του φράγματος του Μαραθώνα. Μέχρι εδώ μπορούμε να φτάσουμε και με αστικό λεοφωρείο.
 • 200 μέτρα μετά από την ταμπέλα "Λίμνη Μαραθώνα" ξεκινάει ένας δρόμος με μια πόρτα και μια πινακίδα που λέει "Απαγορεύεται η διέλευση".
 • Προχωράτε ευθεία για 2 χιλιόμετρα περίπου και φθάνετε σε ένα κομμάτι του δρόμου που είναι σχεδόν πάντα πλημυρισμένο. 200 μέτρα πιό πριν υπάρχει ένα μονοπάτι στα δεξιά σας το οποίο οδηγεί στην πηγή. Τα ξέφωτα για να κατασκηνώσετε βρίσκονται μετά τον πλημυρισμένο δρόμο.
 • Αν δεν μπορείτε να περάσετε τον πλημυρισμένο δρόμο, ακολουθήστε το ρέμα που ξεκινάει από το μονοπάτι που πάει στην πηγή. Θα βγείτε σε ένα μεγάλο ξέφωτο και μετά θα συναντήσετε μια διακλάδωση. Αν πάτε αριστερά, θα ξαναβγείτε στον αρχικό δρόμο.

 

Διαδρομή Δεύτερη - Τύμβος Μαραθώνα

 • Φτάνουμε στην Αφετηρία του Μαραθώνιου με αυτοκίνητο ή με τα ΚΤΕΛ Αττικής που ξεκινάνε από το πεδίο του Άρεος.
 • Ακολουθούμε τον δρόμο ακριβώς πριν από την Αφετηρία του Μαραθώνιου (Οδός Σπύρου Πανός) αριστερά όπως ερχόμαστε από την Αθήνα.
 • Συνεχίχουμε την άσφαλτο. Μετά από 1.7 χιλιόμετρο συναντάμε έναν χωματόδρομο αριστερά. Προχωρούμε ευθεία στην άσφαλτο.
 • Στα 3 χιλιόμετρα από την Αφετηρία του Μαραθώνιου η άσφαλτος τελειώνει. Συναντάμε κάτι παλιά χαλάσματα και ο δρόμος χωρίζεται στα τρία. Ακολουθούμε τον μεσαίο δρόμο που είναι και ο πιό πατημένος. Από εδώ και πέρα ο δρόμος θέλει μεγάλη προσοχή αν δεν έχετε 4x4. Πηγαίνουμε παράλληλα με τον αγωγό του νερού.
 • Στα 4.8 χιλιόμετρα απ'ο την Αφετηρία του Μαραθώνιου αρχίζουν διάφορα ξέφωτα δεξιά και αριστερά του δρόμου, μερικά από τα οποία είναι αρκετά καλά κρυμμένα.
 • 200 μέτρα πιο κάτω θα συναντήσετε μια διχάλα. Ο δεξίς δρόμος είναι σχεδόν πάντα καλυμένος με νερό. Αν μπορέσετε να περάσετε, και μετά από 200 μέτρα περίπου, θα συναντήσετε ένα μονοπάτι στο αριστερό σας χέρι. Αν το ακολουθήσετε, μετά από 3' θα βρείτε την πηγή. Αν δεν μπορέσετε να περάσετε τον δρόμο με το νερό, ακολουθήστε τον άλλο δρόμο σε κατεύθυνση παράλληλη με τον πρώτο δρόμο (στην επόμενη διασταύρωση που θα συναντήσετε θα πάτε δεξιά). Θα βρείτε ένα μεγάλο ξέφωτο με ένα ποταμάκι στα αριστερά του. Ακολουθήστε το ποταμάκι αυτό και θα ξαναβγείτε στον αρχικό δρόμο λίγο πριν το μονοπάτι για την πηγή.

1η Διαδρομή

2η Διαδρομή